Tetris bij -26°C


Muts? Check! Handschoenen? Check! Thermisch ondergoed? Check! Hartje zomer ging onze reporter op zoek naar het koudste plekje van Lidl. Samen met orderpickster Katrien dook ze de diepvries in van het distributiecentrum in Wevelgem. Van +26 °C naar -26 °C.


Hoe verleidelijk het ook is op een warme zomerdag: de diepvries ga je niet in met een hawaïhemd en sandalen. ‘Ook al ga je maar 1 minuut binnen, een thermische broek (mét bretellen) en jas, handschoenen en een muts horen erbij. En natuurlijk ook veiligheidsschoenen met een stevige laag wol vanbinnen. In het begin voel je je een Michelinmannetje, maar dat went snel’, glimlacht Katrien, die in het team van zes diepvries-orderpickers werkt.‘De kledij is superbelangrijk omdat het temperatuurverschil met buiten makkelijk oploopt tot 40 à 50 °C. Mensen kunnen erg duizelig worden als ze hier binnengaan. Om veiligheidsredenen mag je dan ook nooit alleen in de diepvries werken. Wil je in deze zone aan de slag, dan krijg je ook regelmatig een extra medische check-up.’ Voor we binnengaan krijgen we nog een tip: geen metaal aanraken met je blote handen. ‘Je zou er wel eens kunnen aan vastplakken.’


De kunst van het stapelen


Binnen slaat de koude lucht meteen in het gezicht. Katrien brengt dan ook elke dag beschermende crème aan. Ook lippenbalsem zit bij haar altijd in de binnenzak. In de diepvriesruimte staan een tiental gigantische rekken, die tot vijf verdiepingen hoog gaan. Samen kunnen ze tot 1.740 palletten met diepvriesproducten dragen. ‘Om de orders vlot te picken, maken we gebruik van een computergestuurde stem die ons zegt wat er op het pallet moet’, vertelt Katrien terwijl ze tussen de rekken slalomt. De dozen op het pallet stapelen is een kunst op zich. ‘Het is een beetje als met Lego-blokken spelen of Tetris spelen. De kunst is om een pallet zo slim mogelijk te stapelen, zodat onze vrachtwagens zo weinig mogelijk lucht vervoeren.’ Katrien en haar collega’s in de diepvries stellen per week ongeveer 1.000 palletten en boxen samen. Een collega rijdt ondertussen voorbij op zijn vorkheftruck. Op zijn wenkbrauwen glimmen de ijskristallen. ‘De charmes van de job’, knipoogt Katrien.


Spanje of Ijsland?


In de diepvries werk je alleen overdag. Om het anderhalf uur is er een pauze van 10 minuten. Warme choco’s en warme wafels, dus? ‘Nee, hoeft niet voor mij’, lacht Katrien. ‘Ik functioneer het best als het wat frisser is. In de winter loop ik thuis in T-shirt rond en ik slaap altijd met de ramen open, zomer of winter. Ik heb een tijd in een wasserij gewerkt; die hitte was écht niks voor mij. Alleen op vakantie mag het wat warmer zijn. Op zo’n moment toch liever een weekje Spanje dan een weekje IJsland.’


Ontdek de verse vacatures in onze distributiecentra

voor iedereen die telt

Herken je jezelf in de verhalen van onze collega’s? Wil je deel uitmaken van onze familie? Klik dan snel door naar onze jobsite. Je vindt er vast een job naar jouw smaak.

Ga naar onze vacatures

Geselecteerd voor jou