Kijken, ruiken, wegen, proeven


Een distributiecentrum is veel meer dan een verzamelplaats voor goederen. Alle producten – en zeker de groenten en het fruit – krijgen er een grondige controle, van suikergehalte over kaliber en sapgehalte tot druk.


Wevelgem, 7u ‘s morgens. Het is al een drukte van jewelste in de groeten en fruit -ruimte: elektrische transpalletten rijden op en af met groenten en fruit. De ruimte raakt steeds voller met tomaten, wortelen, paprika’s, meloenen …


Boven, midden, onder


Jan begint bij een pallet galiameloenen en bekijkt een karton van bovenaan het pallet, van in het midden en van onderaan. Zien de meloenen er goed uit? ‘Ik stel me altijd voor dat ik de klant ben: zou ik dit willen kopen of niet?’ Schimmel of rotte plekken zijn uit den boze. Ook het suikergehalte wordt gecheckt. Daarvoor perst Jan wat sap van een meloen uit op een toestelletje. 12,3% suiker, geeft de suikermeter aan. ‘Perfect, want we willen minstens 10% suiker. Hoe meer suiker, hoe meer smaak. Nu komt het leukste deel van mijn job: proeven! Deze meloen is in elk geval lekker. ’s Middags heb ik nooit grote honger’, lacht Jan.


Appels onder druk


Appels, peren en kiwi’s ondergaan een druktest. ‘Als klant neem je het fruit vast om te zien hoe hard of zacht het is. Hier doe ik dat met een drukmeter. Op deze Granny Smith moet volgens de afspraken 6 kg druk zitten. Even kijken … Ja, iets meer zelfs. Nu nog het kaliber checken. Daarvoor heb ik speciale pasvormen. Deze appels zijn van kaliber 70-75, dat wil zeggen dat hun doorsnede 7 à 7,5 cm is. Als ik een appel op de vorm van 70 zet, mag hij er niet door vallen.’ Bij de romanesco gaat het fout. Sommige kolen zijn heel groot, andere erg klein. Jan legt ze allebei op de weegschaal: de grootste weegt 1170 g, de kleinste maar 480 g, dus minder dan de helft. ‘Dat kunnen we niet naar de winkels sturen, want daar kan Lidl geen stukprijs voor vragen.’ Jan stelt een formulier op voor de inkoper. Kort daarna laat de inkoper weten dat de leverancier de lading weer komt ophalen. ‘Als een bepaald product niet beantwoordt aan de afspraken, geef ik dat ook door aan de andere DC’s. Zo helpen we elkaar en maken we elkaars werk efficiënter.’


Zelfde dag alles binnen en buiten


Werkelijk alles wordt getest: van de lengte van een banaan (20 cm langs de rug gemeten) over het sapgehalte van sinaasappel (gewicht van de sinaasappel: 250 g; gewicht van het geperste sap: 100 g) tot de kleur van tomaten (kleurkaart 3 tot 4, dus nog net niet felrood). ‘Mijn handleiding is de wekelijkse kwaliteitstelex: het overzicht van de afspraken tussen de inkoper en de leverancier.’ Jan werkt door tot alle ladingen nagekeken zijn. Om 16u staat alles klaar voor de namiddagploeg, die alle palletten klaarzetten per winkel. Die nacht gaan de producten naar de winkels. De meeste producten gaan op één dag binnen en buiten. Jans taak zit erop. ‘Nu ga ik thuiskijken of mijn vrouw de groenten van bij Lidl ook kan omtoveren tot een heerlijk gerecht’, lacht hij.


Ontdek de verse vacatures in onze distributiecentra

voor iedereen die telt

Herken je jezelf in de verhalen van onze collega’s? Wil je deel uitmaken van onze familie? Klik dan snel door naar onze jobsite. Je vindt er vast een job naar jouw smaak.

Ga naar onze vacatures

Geselecteerd voor jou